Elf nieuwkomers treden toe tot de Jost Group om te worden opgeleid binnen de transportsector!

Onze nieuwe collega’s zijn afkomstig uit Syrië, Irak, Afghanistan, Rusland, Tsjetsjenië, Guinee en Soedan

Ze zijn met 11 en zullen beginnen aan het praktische deel van een opleiding die hen voorbereidt op het beroep van wegvervoerder. Sommigen zullen dit einddoel bereiken, anderen zullen waarschijnlijk voor andere, aan transport gerelateerde diensten, ingezet worden.

Deze opleiding, vormgegeven door het Forem, wordt gegeven door IFAPME te Luik voor het theoretische deel en door ons bedrijf op de site van Hauts Sarts (Herstal) voor het praktische deel. Deze opleiding past in de context van het tekort aan vrachtwagenchauffeurs en andere beroepen gerelateerd aan de logistiek. Een tekort dat bedrijven zoals Jost Group ertoe aanzet om aan deze opleiding mee te werken. Dit betreft een tweede editie.

Door te leren binnen het bedrijf, voeren ze echt werk uit : "Er zijn mensen die hen de gehele dag begeleiden. Ze voeren echt werk uit, net zoals iedere andere werknemer in de werkplaats", merkt Jean-Marc Reinarts, verantwoordelijke voor de carrosserie, op.

Het doel van de opleiding is om het beroep van vrachtwagenchauffeur uit te oefenen. Maar, zoals Jacques Rogister, opleidingsadviseur bij IFAPME, verduidelijkt, is dit niet eenvoudig voor de nieuwkomers : "Het proces is zeer moeilijk voor de meeste onder hen, omdat zij hun rijbewijs in België opnieuw moeten behalen".

Voor deze doelgroep is de taalbarrière een echt obstakel. Tijdens het rijbewijs examen, in het Frans, heb je 15 seconden per vraag om te antwoorden, terwijl ze misschien 30 seconden nodig hebben om de vraag te begrijpen.

Naast de taalbarrière zijn er de kosten : minstens 2000 euro om het rijbewijs te behalen. Maar ook daar zijn er sommige bedrijven die dit ondersteunen: "Het bedrijf kan ook het rijbewijs financieren met een plan voor gespreide terugbetaling. Dit is reeds meermaals gebeurd", verduidelijkt Véronique Hustin, verantwoordelijke voor communicatie en opleiding bij Jost Group.

De huidige stagiairs zullen, wanneer ze tijdens de stage motivatie en bekwaamheid tonen, door het bedrijf worden aangenomen. En daarvan zijn de stagiairs zich terdege bewust.

Welkom aan Khizir, Yasin, Bouchra, Omar, Mohammad, Fadi, Yousef, Luves, Ismaël, Abdoulaye en Ibragim!

Delen opLinkedIn
  • Primo-arrivants - Elf nieuwkomers treden toe tot de Jost Group om te worden opgeleid binnen de transportsector!